poniedziałek, 8 października 2012

SAM NA SAM Z RICOTTĄ

Składniki: 

Na ostro: 

  • bułka 
  • opakowanie sera ricotta 
  • ok. 20 czarnych drylowanych oliwek 
  • chilli 
  • pomidor 
  • kilka listków bazylii 
  • oliwa z oliwek 
  • pieprz czarny i sól 

Na słodko: 

  • bułka 
  • opakowanie sera ricotta 
  • banan
  • cytryna 
  • limonka 
  • 4-6 łyżeczek brązowego cukru 

Kiedy ją ujrzałem, nie mogłem się oprzeć. Coś mi podpowiadało, że tak właśnie musiało się stać, że nasze drogi się skrzyżują. Pragnąłem jej. Nie wiedziałem tylko czy chcę by połączyła nas pikantna namiętność, czy też bardziej pociągała mnie jej subtelna słodkość. Jestem tylko facetem. Jeżeli los tak chce, mogę przecież wykorzystać obie możliwości...  


Na ostro... Oliwki kroję na krążki. Następnie zabieram się za chilli - odcinam ogonek, usuwam pestki, a papryczkę siekam drobno. Pomidora kroję w plastry. Z bazylii urywam co większe listki - wystarczy opłukać. Teraz pora przygotować ser. Ricottę przekładam do miski i rozrabiam trzepaczką, możecie też użyć łyżki albo widelca. Dodaje chilli i oliwki. Mieszam delikatnie. Wiecie, chodzi o to żeby nie zmiażdżyć tych cudownych krążków. Całość doprawiam solą i mielonym pieprzem.
Bułkę kroję wzdłuż i obie części smaruję wewnątrz odrobiną oliwy. Nakładam serek. Przybieram go pomidorem i bazylią. Rozpusta gotowa. 


Na słodko... Banana kroję na krążki grubości kilku milimetrów. Cytrynę i limonkę dokładnie myję, a następnie ścieram ich aromatyczne skórki na drobnej tarce. Kawałki banana lądują w blenderze - miksuję je na gładką masę. Dodaję ricottę i dalej miksuję do całkowitego połączenia. Dodaję ok. 5 łyżeczek brązowego cukru oraz starte skórki cytrusów i jeszcze chwilę wszystko dokładnie miksuję. Wygląda niespecjalnie. Pachnie cudownie. Smakuje obłędnie. Jeżeli uznacie, że jest za mało słodkie możecie dodać jeszcze trochę cukru.
Bułkę kroję wzdłuż i obie części smaruję cienko masłem. Nakładam krem. Można przybrać go kilkoma plasterkami banana.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz