poniedziałek, 5 listopada 2012

HERBATA PO INDYJSKU

Składniki: 

  • 5 łyżeczek herbaty granulowanej 
  • 5 łyżeczek cukru brązowego 
  • 0,5 litra wody 
  • 0,25 litra mleka 3,2%
  • cynamon i kardamon 


Ostatni weekend był dosyć intensywny i nie miałem za bardzo czasu na taką prozaiczną czynność jak jedzenie. W takich chwilach jednak warto pamiętać, że bez paliwa daleko nie pojedziemy. Proponuję więc pobudzającą, pożywną i przy tym prostą do wykonania herbatę po indyjsku.
  
Do zagotowanej wody wsypuję 5 łyżeczek granulowanej herbaty wraz z kawałkami kory cynamonu oraz roztartymi owocami kardamonu (możecie też użyć innych orientalnych przypraw, np. imbiru). Przy tej operacji zdejmuję rondel z gazu, bo granulowana lubi się gwałtownie zapienić i zalać kuchenkę. Herbatę gotuję jakieś 3 minuty.

 
Następnie dodaję cukier oraz mleko i gotuję jeszcze 3 minuty mieszając co jakiś czas.



Ta herbata jest idealna na śniadanie - porządny łyk energii. Możecie też przelać ją do termosu i pić w pracy zamiast kawy. Idealny napój na każdą porę dnia - mocny, słodki i przyjemnie korzenny. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz